Интересни факти за мравояда

Езикът на мравояда достига до 60 см дължина и се подава от тръбовидната му муцуна 150 пъти в минута. В устата си това странно на вид животно няма зъби. Всъщност те не са му и необходими, тъй като се храни основно с термити и мравки, които полепват по тънкия език, покрит с малки кукички и лепкава слюнка.

Мравоядите си падат поспаливци – могат да спят в продължение на 14 часа, освен ако не са много гладни. Активни са най-вече в тъмната част от денонощието.

Има мравояд джудже и мравояд гигант. Този бозайник, срещащ се в Южна и Централна Америка, бива няколко вида. Любопитно да се отбележи, че най-малкият от тях е едва 15 см и с тегло 350 г, а най-големият достига 120 см дължина и тежи до 25 кг.

мравояд

Pixabay

Въпреки че мравките са любимата храна на мравояда, той не нарушава популацията им. От всеки мравуняк изяжда по около 140 мравки, след което се отправя към следващия. Така е сигурен, че и занапред ще има храна в тези мравуняци.

Останки от гигантски мравояди отпреди 40 милиона години са открити в Германия. Смята се, че предците на днешния мравояд са се появили дори още по-отдавна – преди 60 милиона години, и още тогава не са имали зъби.

Мравоядите се превръщат в предпочитан домашен любимец през последните години. Освен че прочистват дома от насекоми, те са дружелюбни и се привързват към стопаните си.  За първи път мравояд е доведен в Европа като домашен любимец от известния сюрреалист Салвадор Дали.

Човекът е сред основните врагове на мравояда и той е причината за намаляващата му популация. Това, което кара хората да убиват мравояди, е тяхната козина и дългокосместата им опашка, от която се правят въжета. Други негови врагове са орлите, ягуарите и змиите.

Save

Коментари