Перлит – полезна информация и факти, които трябва да знаем

Който си е купувал почва за разсад, несъмнено е забелязал малките бели топчета в нея. Градинарите с опит знаят, че това е перлит. Но не всеки е наясно с това какво представлява, какво е неговото предназначение и ползите му за растенията.

Има ли разлика между перлит и агроперлит?

Перлитът представлява скала, която има вулканичен произход. Името му произлиза от думата „перле”, която на френски език означава „перла”.

В чист вид той е във вид на малки топчици с размери, започващи от песъчинка и достигащи до бобено зърно. В състава му 2/3 са заети от силициевия диоксид, а останалото – вода и различни оксиди. Обикновено е с белезникав цвят, но при повече оксиди може да бъде обагрен и в червено, зелено, кафяво и др. Използва се в строителството, медицината, енергетиката и др.

Агроперлитът е разширен перлит, който намира приложение в градинарството. За да бъде получен, скалата се нагрява до 850-900°С, след което се смила. Така омеква, става изпаряване на водата и при процеса се образуват милиони мехурчета от полза при използването му  за растенията.

Кои свойства на агроперлита го правят ценен за градинарите?

Свойствата, които го правят много полезен при отглеждането на растения, са най-вече абсорбиращата му способност и топлопроводимостта, непозволяваща на почвата да прегрява.

Други ценни свойства са:

  • Ронливост, не създава опасност за образуване на бучки и почвена кора;
  • Екологичен е, не съдържа токсични вещества;
  • Не е застрашен от гниене;
  • Не участва в реакции с други вещества;
  • Не е подходящ за среда на живот и за хранене от вредители;
  • Осигурява дренаж и повече въздух в почвата.

Агроперлит се добавя към глинеста почва, за да намали опасността от гниене, а в пясъчната – да помогне за задържане на влагата. Той улеснява равномерното разпределяне на торове към корените, а неутралното му рН се справя с излишната киселинност в почвата.

Как да използваме агроперлит за растенията си?

Може да използвате агроперлит за отглеждане на разсад, коренови резници, цветя, за съхранение на луковици и др.

За разсад

За разсад не го използвайте в чист вид, защото трябва постоянно да се добавя хранителен разтвор. Препоръчително е да се смесят 2 части агроперлит с 2 части почва и 1 част торф.

За цветя

Перлитът е от изключително значение за стайните цветя. Можете да използвате перлит за цветя като дренаж, за мулчиране, за борба срещу мъхове, а освен това ще реши и проблема с неправилното поливане. За саксийните растения се смесва 1 част агроперлит с 2 части почва, обогатена с тор.

За съхранение на луковици и грудки

Поставете луковиците в кутия върху слой агроперлит така, че да не се показват на повърхността. По този начин няма да покълнат без време, нито да изсъхнат или плесенясат.

Можете го добавите и в дупките при засаждането на дървета и храсти през есента, да го използвате като субстрат в хидропониката или като мулч за разсада.

Потърсете информация къде се продава перлит и ще откриете специализирани магазини, в които предлаганата за перлит цена е изключително изгодна, а вие ще можете да се възползвате от многобройните предимства на агроперлита за вашите растения.