Официални рокли за всеки повод – интересна информация и факти

Има поне няколко случая през годината, когато трябва да се разделим с любимите си дънки или клин и да облечем елегантна рокля. Всяка дама, която облича официална рокля, се стреми да се откроява с тоалета си на сватба, коледно парти, бал или друго специално събитие. Затова изборът на рокля трябва да бъде максимално подходящ, съобразно фигурата и типа на събитието.

Производителите на официални рокли предлагат в модните си колекции достатъчно разнообразие от модели по отношение на кройки, цветове, материали и дължини. Има няколко насоки относно носенето на рокля на официално събитие, които е добре да спазите.

Съобразете се с кройката

За официално събитие или коктейл изберете рокля с класическа кройка. Дължината трябва да бъде до коляното, под него или роклята да е дълга. Мини моделите не са подходящи.

Миди роклята покрива коленете, които са повод за много притеснения за някои дами. В същото време обаче кракът не е скрит изцяло, което прави визията леко загадъчна.

Представата на почти всички жени за официална рокля обикновено е макси роклята. Дамска елегантна рокля макси модел е популярен тоалет за сватба, коктейл, абитуриентски бал и светски събития. Още един неин плюс е, че издължава визуално фигурата.

Луксозните официални рокли може да са със свободно падащи поли или по-плътно прилепнали. Търсен ефект в последните модни сезони са моделите с цепка до бедрото.

Изберете подходящи цветове

Не само кройката, но и цветът на роклята има значение. Класическият черен цвят на някои дами се струва банален. В тези случаи може да се избере стилна дамска рокля в меки и нежни нюанси, в бежов цвят, бордо, тъмнозелено и др.

Идеалният цвят трябва да подчертава и цвета на кожата. За такава с по-хладно излъчване са подходящи дамски рокли в сиво или синьо. По-топлият цвят на кожата ще се подчертае с цвят пудра, а ако тенът е мургав, с цвят бордо. При всички случаи е добре да се избягват искрящите цветове.

Следете за качеството на материите

За стилното излъчване на роклята голяма роля играят и качествените материи. Обикновено за дамски рокли, предназначени за носене на официални събития, се предпочитат материи като полиестер, сатен или дантела. Атрактивни материи са и велурът, и тюлът.

Съобразете се с повода

Има много официални поводи, но всеки е конкретен, а някои от тях може да изискват и специален дрескод. Ако например имате покана за бал или сватба и събитието е вечерно, по-строгата официална рокля е препоръчителна. Избягвайте късите модели и заложете на дължина до коляното.

За коктейл роклята също трябва да е миди и с цвят, който не е задължително да е черен. Но ако искате непременно черна рокля, изберете чанта или обувки в друг цвят, за да добавите ярък акцент във визията си.

При всички случаи се постарайте избраната според случая официална рокля да не е прекалено елегантна или обратно – твърде неглижирана.

За носенето на официални рокли е важно също и деколтето да не бъде твърде дълбоко. Когато изборът е правилен, всяка жена може да постигне впечатляваща визия и да се чувства прекрасно.