Твърдението, че днес има повече живи хора, отколкото някога са живели, е напълно погрешно

Населението на света е над 7 милиарда души. Но колко са живели преди нас?

Може би често се попадали на твърдението, че днес има повече живи хора, отколкото някога са живели. Това години наред подклажда страховете, че популацията се увеличава твърде бързо.

Вярно е, че надзъртайки към древни времена, на Земята е имало доста малко хора в сравнение с н и логически може да ви стори вероятно живите да са много повече от мъртвите.

Изчисленията за днешната популация са доста точни, но как да се изчисли колко са живели изобщо? Откъде да започнем?

Учени смятат, че добра отправна точка е моментът, когато хомо сапиенс се е появил преди 50 000 години. Дори с начална и крайна точка, проблем се оказва времето между тях. За 99% от него ние нямаме информация. Това означава, че експертите трябва да правят изчисления.

Твърдението, че днес има повече живи хора, отколкото някога са живели, е напълно погрешно

През 20-и век раждаемостта по света пада от 40 раждания на 1000 души годишно до само 31 през 1995г, а днес е едва 23.

Но преди много време хората са имали нужда от около 80 на 1000 раждания, за да оцелеят, просто защото не са живели дълго.

Днес продължителността на живота е около 75 години, а в миналото почти не е имало такива периоди. През Средновековието например смъртността е била много висока и хората рядко са доживявали над 45 години.

Дори с голяма раждаемост, много от тези родени не доживяват достатъчно дълго, за да създадат собствено поколение. Така лесно може да се подцени колко души са били родени, живели са и са умрели през историята. 80 раждания на 1000 души годишно може да изглежда доста по днешните стандарти, но всъщност е било доста бавно нарастване на популацията, много по-бавно от това, което виждаме днес.

В крайна сметка докато днес има над 7 милиарда живи хора по света, според изчисленията на експертите, около 107 милиарда са умрелите досега. Това означава, че има около 15 мъртви на всеки жив днес.