Любопитни факти от света на киното – кое остана неизвестно за нас

Когато сме зрители на една кинопродукция ни се представя готовият творчески резултат, тоест онова, което камерата е успяла да заснеме. Много често извън нашето полезрение остават редица неизвестни факти, които са се случили “зад камера” и будят нескритото ни любопитство…

В този материал ви представяме именно такива факти от света на киното.

1. Когато Академията все още не използва запечатани пликове…

Носителите на “Оскар” са обявени от Академията цели три месеца преди първите награди, проведени на 16 май 1929 г. Традиционните запечатани пликове, които познаваме днес и които съдържат имената на победителите в различните категории, са въведени чак през 1941 г.

2. Голямото семейство на катериците…

За филма-римейк “Чарли и шоколадовата фабрика” от 2005 година, режисьорът Тим Бъртън взима едно изключително ексцентрично и интересно решение: във филма да бъдат използвани цели 40 катерици! В крайна сметка те са обучавани от дресьор доста дълго време, за да успеят да се справят със своята “роля” в кинолентата.

3. Да има 36 екранизации по твои книги, а ти все още да си жив…

Първата екранизация, направена по книга на Стивън Кинг, е “Кари” (1976) и има доста сериозен успех за времето си. Световноизвестният писател все още е жив, а вече може да се похвали, че по негови произведения има цели 36 екранизации!

4. Историята на табелата Hollywood…

Табелата Hollywood, превърнала се в световна туристическа атракция, е в настоящия си вид от 1949 година. Първоначално обаче, табелата е построена с евтин билборд през 1923 година от Хари Чандлър – издателят на “Лос Анджелис Таймс”.

5. Да помогнеш на Леонардо ди Каприо…

Всички сме гледали кинокласиката “Титаник”. Знаете ли обаче кой рисува Роуз (Кейт Уинслет) в известната сцена? Не това, не е Леонардо ди Каприо, а режисьорът Джеймс Камерън, който се оказва и много добър илюстратор.