„Отнесени от вихъра“ е най-касовият филм в историята

„Отнесени от вихъра“ е американска историческа романтика, адаптация по романа на Маргарет Мичъл. Филмът разказва историята на Скарлет О’Хара, твърдоглавата дъщеря на собственик на плантация в Джорджия – от нейните любови до брака й. Развиваща се на фона на Американската гражданска война и Възстановителния период, историята е представена от гледната точка на бели южняци. В главните роли играят Вивиан Лий, Кларк Гейбъл, Лесли Хауърд и Оливия де Хавиланд.

Снимките на филма са проблемни още от самото начало. Първо са отложени с две години заради желанието на продуцента Дейвид О. Селзник да осигури Гейбъл за главната мъжка роля. Търсенето на „идеалната Скарлет“ пък води до продължителен кастинг, на който се явяват повече от 1400 жени. Сценарият, написан от Сидни Хауърд, претърпява множество промени от няколко негови колеги, за да се вмести в подходяща продължителност. Първоначалният режисьор пък е уволнен малко след началото на снимките и е заменен от Виктор Флеминг, който пък след това е заменен от Сам Ууд.

"Отнесени от вихъра"

В крайна сметка „Отнесени от вихъра“ е приет добре, макар някои критици да го намират за твърде скучен. През 1940г получава десет награди Оскар от общо 13 номинации. Филмът става изключително популярен, превръщайки се в най-печелившото заглавие до тогава – рекорд, който държи повече от четвърт век.

Ако вземем предвид инфлацията, „Отнесени от вихъра“ е най-печелившият филм в бокс офиса и до днес, с приходи от над $1.6 милиарда само в САЩ.