Интересни факти за любителите на извънземни

Знаете ли как се нарича официалната наука, която се занимава с изучаването на извънземни? Астробиология. Тази научна дисциплина се развива от Института по астробиология към НАСА от повече от 20 години. Нека видим и любопитни факти, свързани с извънземните, които може би не знаете.

Първа среща с извънземно

Знаете ли, че първата среща с извънземно датира от 15 век преди Христа. Случилото се е отбелязано в анали от Древен Египет и описва огнени дискове в небето на Долен Египет.

Извънземни срещи

Пикът на записаните „срещи“ с извънземни е между 50-те и 70-те години на 20 век. Това се дължи основно на факта, че през този период научната фантастика започва да навлиза все повече в живота на хората. Докладваните „срещи“ все още са обект на разследване.

Защо марсианците са високи?

Астрономът Уилям Хершел провел задълбочено наблюдение на Червената планета и с някои математически изчисления заключил следното. Въпреки малкият размер на Марс, неговата по-ниска гравитация обуславя и по-високия ръст на марсианците.

Признаци на живот в нашата Вселена?

Учени са установили, че най-вероятното място, на което може да се намери извънземен живот в Слънчевата Система са луните Европа (Юпитер) и Енцелад (Сатурн). И на двете луни има топъл океан, скрит под дебела ледена покривка. Смята се, че съществува някакъв вътрешен източник на топлина, която се отделя посредством хидротермални отвори някъде по дъното на тези океани. В такъв случай тези отвори ще генерират топлина, която пък ще произвежда храна за морски екосистеми.

Съществуват ли други Земи?

Учените са направили някои елементарни математически изчисления относно съществуването на други, подобни на нашата планета, Земи. След като откриват 3,800 екзполанети или планети извън Слънчевата система, те започват да мащабират Вселената. Така установяват, че има възможност за съществуването на 40 милиарда други планети, подобни на Земята. Представяте ли си?

Как откриваме признаци на живот?

Когато учените изучават различните, открити от тях екзопланети, те търсят определени газове. Така например съществата, населяващи нашата планета отделят метан. Комбинация с други газове като кислород и озон може да бъде индикатор за наличието на някакви форми на живот на тези планети.

„Извънземен“ изкуствен интелект

Определена група учени смятат, че някои извънземни цивилизации може да са на много високо ниво на развитие и да не се нуждаят от „обитаема“ планета, за да живеят. Според тях те са развили високо ниво на интелект съизмеримо с това, което ние познаваме като изкуствен интелект. Следователно те могат да живеят в супермасивни черни дупки или звезди.

Първи опит за контакт

Знаете ли кога е бил първият опит за контакт с извънземна форма? През 1960г. Астрономът Франк Дрейк използва радио антена дълга над 2 метра, с която да долови сигнали от близки планети и звезди. Усилията му не се увенчават с успех. Въпреки това обаче той разработва теорията за потенциала за извънземен живот.