Най-древните организми на планетата са живели преди около 3,7 млрд.години

Следи на бактерии отпреди 3,77 – 4,29 милиарда години са открити в северната част на Канада. Откритите вкаменелости са най-старите, познати на науката, свидетелства за наличието на живот на планетата ни, съобщава изданието Lenta.

Находката е направена от международен екип от палеонтолози. Те са проучили скалите Нувуагитук в Канада и са се натъкнали на фрагменти от бактерии, които са обитавали среда в близост до подводни хидротермални извори. Датирането на вкаменелостите показва, че тези скални образувания са най-древните, откривани досега на Земята.

В древните скали, появили се преди около 4,28 милиарда години, са открити микрофисили с цилиндрична и крехка структура. Диаметърът им е близо два пъти по-малък от този на човешки косъм. На дължина миниатюрните вкаменелости достигат половин милиметър, пише още изданието. Това, което накарало учените да направят изводи, че в далечното минало на планетата ни е имало живот, е откриването на частици карбонати и железен оксид.

По същите скални образувания в Канада, както и в Гренландия, и преди са намирани древни следи от живот. Новата находка обаче позволява датировката им да бъде уточнена с по-голяма точност.

Данните, събрани от това последно проучване, показват, че в океана са живеели микроорганизми много по-отдавна, отколкото сме смятали преди. Вероятно това е било преди приблизително 3,7 милиарда години.

Получените резултати и изводи от новото палеонтологично проучване са публикувани в списание Nature.