Предимства и факти за щорите у дома

Хоризонталните щори се отличават с дискретност, изчистен дизайн и удобно управление, така че са предпочитани за обществени сгради, домове и заведения.

Най-често се използват за регулиране на степента на осветеност в едно помещение, като размерите им се съобразяват с прозорците, към които ще бъдат монтирани. Могат да бъдат монтирани от вътрешната страна на прозорците, пред стъклото или между стъклото.

Хоризонтални алуминиеви щори – факти:

  • Подходящи са за всеки вид дограма, както и преградни стени и витрини.
  • Позволяват изработка и за нестандартна фирма на прозорците – триъгълна, многоъгълна, покривни прозорци, мансарди.
  • Лесно се монтират е не изискват специално пробиване на отвори за управляващите им механизми, тъй като механизмите им са вградени в профила на щората.
  • Лесни са за почистване и поддръжка.
  • Освен за стайни помещения, те са подходящи и за помещения с висока влажност – баня, тоалет, мокро помещение.

Плътните хоризонтални щори, монтирани пред стъклото се наричат BlackOut. Чрез тях можете да засенчите добре помещенията и да ограничите максимално притока на светлина в тях. По традиция този вид щори все още са сред най-често срещаните и предпочитани от хората модели щори. Лаковото покритие на щорите е различно по цвят, което дава възможност на клиента да избере точната цветова гама, която търси и иска за дома си.
Свободата да съчетаете цветово щорите с обзавеждането и цвета на стените, често е определящ фактор за избор на щори.
Тъй като хоризонталните алуминиеви щори на Камакс се предлагат на достъпни цени, голяма част от клиентите избират точно тях.

Чест въпрос при избор на щори е как да бъдат поддържани и почиствани

Щорите от алуминиеви ламели са много практични, но натрупват прах, който трябва периодично да бъде отстраняван. Тъй като някои от ламелите са доста тънки, при почистването трябва да се внимава да не бъдат огънати и деформирани. Това не само ще затрудни или наруши тяхната експлоатация, но и ще развали естетичния им вид.

Хоризонталните алуминиеви щори са най-удачни за офиси и помещения, които се използват като кабинети, библиотеки, училища и други обществени сгради.

За дома препоръчваме хоризонтални щори, чиито ламели представляват имитация на дърво. Лаковите покрития, които се използват за щорите са висококачествени и не избеляват от слънцето, така че подобни щори не само ще внесат атмосфера в дома ви, но и ще се запазят като нови за доста дълъг период от време.
Подмяната на щорите у дома не се прави всяка година, така че освен изгодни и красиви, щорите трябва да се отличават с дълготрайност и лесна поддръжка.

За какво да се внимава при монтиране и експлоатация на този вид щори?

Най-честите повреди на хоризонталните алуминиеви щори се изразяват в счупване на пластмасовите части, с които се регулират щорите.
Друг проблем са скъсвания или преплитания на въжетата, които придържат щорите.
За щастие, съвременните модели са снабдени с фиксатори, които задържат щората плътно и това не й позволява да се удря при проветряване на стаята.
Монтажът и демонтажът на този вид щори не отнема много време и не изисква предварителна подготовка.