Скок с парашут – любопитна информация и интересни факти

Различните екстремни изживявания днес стават все по-достъпни и търсени от хора на различни възрасти. Възможностите за скок с парашут например се нареждат сред най-интересните приключения, до които практически достъп има всеки човек. Изживяването определено си заслужава и това могат да потвърдят хилядите хора, практикували скокове с парашут в наши дни.

За тези, на които им предстои за първи път да го направят, подготвихме настоящия материал. Тук даваме любопитна информация и споделяме някои любопитни факти, които ще привлекат интереса ви.

Няколко интересни факта за развитието на парашутизма до наши дни

Първите свидетелства за скачане с парашут (този термин не е бил известен тогава) откриваме от преди около 2000 години, когато римският поет Овидий споменава за “скок с бяло платно”. В епохата на Средновековието акробати изпълнявали спускания с чадър в кралските дворове. Към този момент парашутът все още не е бил изобретен.

Бележитият ренесансов архитект, изобретател, скулптор и художник Леонардо да Винчи обръща внимание на въпроса как би могло да бъде осъществено безопасно спускане на човек от голяма височина. В търсене на отговора той изчертава скица на парашут с пирамидална форма.

Началото на парашутизма бива поставено през 1783 г., когато френският физик Ленорман прави скок с приспособление, приличащо на парашут, от кулата на обсерватория. С началото на ХХ век, с бързото развитие на авиацията, нуждата от парашути за летците става осезаема. Първият парашут в метална раница бива изобретен от руски поручик на име Котелинков през 1911 г. Впоследствие той се усъвършенства и започва да се използва все по-масово.

В наши дни, освен за нуждите на авиацията, скокове с парашут се практикуват и за удоволствие от любители на силните усещания.

Първи скок с парашут – какво трябва да знаем?

В случай че ви предстои скок с парашут за първи път, е редно да сте наясно с някои особености.

Медицински противопоказания

За хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно или травми на опорно-двигателния апарат, не е препоръчително да скачат с парашут. Могат да го направят само след консултация с лекар. Наличието на хрема към момента на скачането също може да възпрепятства желанието ви поради дискомфорт, причинен от рязката смяна на височината.

Подходящо облекло при скачане с парашут

За да бъде преживяването ви максимално комфортно, погрижете се да бъдете облечени спортно и със закрити ръце и крака. Носенето на ръкавици е задължително. По отношение на обувките също има някои изисквания – те следва да са с дебела подметка и при възможност достатъчно високи, за да защитават и глезените ви. Носенето на различни бижута и аксесоари по време на скока може да доведе до травми, още повече, че рискувате да ги загубите.

Важна информация за скока

Скоковете с парашут, наричани още тандемни, се осъществяват с инструктор. Височината, от която се скача, е между 3000 м и 4000 м. При такава височина свободното падане е между 50-60 с. и със скорост от около 240 км/ч. Полетът продължава средно около 5 минути при скок от 3500 м. Инструкторът осъществява целия процес по управление и приземяване на парашута, а вие се наслаждавате на емоцията от скока.