Кога е най-доброто време за лазерна епилация?

Лазерно обезкосмяване е популярна процедура, която изисква прилагането на неколкократно облъчване с фокусиран лазерен лъч върху окосмяването на  различни области на тялото, с цел дълготрайното му и ефективно премахване.

Самата процедура по лазерна епилация не е болезнена и не причинява висок риск от странични реакции. Тя може да предизвика леко зачервяване и раздразнение на кожата, които обикновено отшумяват. Идва със своите специфични изисквания и препоръки за постигане на максимални и бързи резултати. Включително и що се отнася до най-доброто време да приложим процедурите.

Избягвайте лятото

Ако приложите епилация през лятото, това означава няколко неща:

  • Първо, не трябва да ходите на море или на басейн.
  • Второ, не трябва да излагате тялото си на слънчева светлина.
  • Трето, обилното потене ще увеличи риска от възникване на инфекция.

Обикновено рискът от инфектиране на кожата при обезкосмяването с тази процедура не е никак висок. Но когато се насложат подходящите условия, той се увеличава. Такива условия са състояния на обилна влажност и слънчева светлина, включително подхранвани от потта по тялото, която изобилства през летните дни.

Освен това, когато се прилага лазерна епилация, трябва да поддържате кожата на третираното място без пряк контакт с интензивна слънчева светлина. В противен случай процесът значително ще се забави. Тоест, лятото далеч не е подходящият сезон.

Избягвайте зимата

От друга страна, може да помислите, че зимата би била доста по-подходящ сезон. Всъщност, обаче, при нея проблемът се корени другаде.

През зимните дни времето е доста студено. Когато температурите са ниски, нашият метаболизъм се забавя. В тази ситуация достъпът на хранителни вещества, енергия, вода и клетки на имунната и кръвоносната система до третираното място се забавя. Това директно въздейства върху скоростта на възстановяване от процедурата, като също я забавя.

Изберете есента или пролетта

Пролетта и есента се характеризират с няколко ползи, що се отнася до обезкосмяване с лазер. Първо, тогава можете лесно да избягвате директния досег на интензивна слънчева светлина с мястото, което сте подложили на процедурата. От една страна, самата слънчева светлина не е толкова интензивна. От друга страна, ние самите ходим доста по-облечени, включително с дълги ръкави и панталони.

Също така, през тези сезони не се потим толкова обилно. Влагата и топлината също са доста по-малки. Тоест, рискът от инфекция е значително по-нисък, отколкото през лятото.

И трето, през пролетта и есента метаболизмът ни функционира по-бързо, отколкото през зимата. Това означава, че кожата на третираната област ще се кръвоснабдява по-добре, ще има достъп до повече хранителни вещества, енергия, хидратация и други необходими клетки, участващи във възстановителните процеси.

Съответно, заздравяването на третираното място ще е по-бързо и процесът – по-ефикасен.

Помнете, че оптималният момент е в началото на тези сезони, тъй като самата лазерна епилация се прилага в няколко процедури, които са разделени от определен времеви период – 6-8 седмици. Тоест, ако започнете в края на пролетта, процедурите ще продължат през цялото лято. Ако стартирате в края на есента, ще хванете изцяло зимния сезон.

Допълнителни съвети

Друго, което въздейства върху определянето на най-доброто време за лазерна епилация, е вашето здраве. Категорично НЕ се препоръчва употребата на този метод върху наранена, възпалена или засегната от други патологични процеси кожа. Освен това не е подходяща и при други здравословни състояния. НЕ е оптимално да се прилага и по времето, когато имате максимален тен.