Кетчупът е бил продаван като лекарство под формата на хапчета

През 1835г кетчупът се е продавал под формата на доматени хапчета. Всичко започнало с д-р Джон Кук Бенет, президент на медицинския департамент в университета Уилъби, Охайо. Той смятал, че доматите можели да лекуват болести като жълтеница, диария и стомашно разстройство. Бенет взел тези идеи директно от д-р Уилям Смит, лекар от Мичиган.

Той потърсил Арчибалд Майлс, който по това време продавал своето хапче „Американска хигиена“, и го убедил да пусне на пазара „Доматения екстракт на д-р Майлс“. Не е ясно дали първата версия е била оригиналното хапче на Майлс с ново име, но следващите версии наистина съдържали домати. Успехът на Майлс вдъхновил безброй имитатори, които допълнително украсили легендата за лековитите сили на екстракта и той вече лекувал още ревматизъм, грип, главоболия и т.н.

Много от тогавашните кетчуп хапчета били фалшиви. Не само не съдържали домати, но всъщност били разхлабителни. Това довело до голям срив в продажбите на доматеното хапче през 1840-те.

В отговор на всичко това, компанията Heinz излиза с научни изследвания за съдържанието на антиоксиданти в доматите, които помагали срещу рак. Макар това да е вярно, ликопенът в доматите е толкова малко, че на практика не оказва никакъв ефект.

Днес Heinz е световен лидер в производството на кетчуп, а след сливането си с Kraft става част от петата най-голяма хранителна компания в света, оценявана на около $46 милиарда.