Любопитни факти за жените

„Мъжете са от Марс, жените – от Венера“. Чували ли сте за тази книга? Заглавието вече се е превърнало в нарицателно за разликите между мъжете и жените. Те съществуват поради различното устройство на мозъка, различното възприятие на света и психологическите ни особености.

Тук ще дадем някои интересни факти за жените, които могат да помогнат да ги разбираме по-добре. А и ще научим нещо ново!

Жените живеят по-дълго

Е, добре, този факт не е особено неизвестен. Но знаете ли защо това е така? Защото имунната система на жените остарява по-бавно от тази на мъжете.

Всичко, от което се нуждаем, е любов… В случая – прегръдка

Всички знаем, че жените са по-емоционални и възприемат света по различен начин от мъжете. Оказва се, че това, което най-лесно успокоява жените е прегръдката. Защо? Защото, според някои учени, прегръдката освобождава хормонът окситоцин – хормонът на любовта. А жените се нуждаят от любов, за да функционират правилно и да бъдат щастливи.

По-силни сетива

Зрението и обонянието при жените са по-развити отколкото при мъжете. Жените виждат повече цветове и нюанси. Според изследване проведено от професор Израел Абрамов, жените придават на цветовете по-ярки оттенъци поради една особеност на зрението си. То изисква сравнително по-къса дължина на вълната и затова тревата, например, е по-зелена отколкото я виждат мъжете.

Същото се отнася и до усещането за миризми. Ново изследване показва, че жените имат повече мозъчни клетки в онази област на мозъка, която отговаря за обонянието. Това, според учени, може да обясни по-добре развитото усещане за миризми при дамите.

Устройство на мозъка

Всъщност устройството на мозъка при мъжете и жените се различава основно по плътността на невроните. При жените те са много по-гъсто разположени. Това означава, че мозъчните клетки на жените имат много по-голяма честота на комуникация. Затова и жените могат да се справят с няколко задачи едновременно, докато мъжете предпочитат да се концентрират върху една.

Жените и науката

Въпреки че науката обикновено е запазено място за мъжете, не може да се отрече, че има и доста жени-изобретатели. А те все още не са получили достатъчно заслужено мястото си. Всички познаваме Мари Кюри и нейната теория за радиоактивността. Но чували ли сте за Мария Телкеш, например. Тя е направила първата къща изцяло захранвана от слънчева енергия посредством изобретения от нея термоелектрически генератор. И това през 1947г.

А какво ще кажете за Ан Цукамото, която първа успява да изолира стволови клетки? Успех, който един ден ще помогне за лечението на множество, включително и ракови заболявания.