Любопитни факти за Луната

Интересът към естествения спътник на Земята е огромен и за това можем да съдим по непрестанните мисии за кацане на Луната, в които се надпреварват големите икономически сили.

След кацането на японския модул SLIM на Луната, както и след скорошното успешно приземяване на американския частен модул „Одисей“, то интересът към астрологията и бъдещото проучване на космическите обекти нарастна значително.

За нашите читатели, които имат интерес по темата, споделяме 7 любопитни факти за Луната:

Виждаме само едната част от луната

Въпреки, че Луната минава през различни фази, то от Земята се вижда само едната и половина.

На луната има вода

Естествения спътник на Земята отдавна е обект на интерес именно в насока проучването му като опция за бъдеща колонизация. Последните мисии на космически програми са свързани с кацане от южната страна на Луната, където е известно, че има ледени участъци.

Луната няма атмосфера

Може да приемем, че луната няма атмосфера каквато има нашата планета. Поради тази причина температурите на луната са екстремни и могат да варират в много противоположни стойности. Например минималната температура може да мине -200 градуса, а положителната +100 градуса.

На Луната има прах от човек

Юджийн Шумейкър е един от основателите на областта на планетарната наука. Неговата значимост за НАСА и космическите проучвания е повече от огромна, поради което е изпратена специална поликарбонатна капсула, която се превръща в една от отломките на Луната, съдържаща именно праха на Юджийн.

Луната има своя собствена часова зона

„Лунното стандартно време“ не съответства на характерното за Земята. Една година на Луната се разделя на 12 дни, които продължават в рамките на 1 земен месец. Времето там е доста различно. Всеки „ден“ е кръстен на различен астронавт, който е ходил на Луната. „Дните“ са разделени на 30 „цикъла“, които след това са разделени на часове, минути и секунди.

Луната има слаба гравитация

Земната гравитация е 6 пъти по-силна в сравнение с тази на Луната. Това означава, че ако седите на Луната, то ще тежите много по-малко.

Идентифицирани са огромен брой кратери

До момента са обособени над 300 000 кратера на Луната, които са с диаметър над 1 км. И тази статистика се отнася само за едната страна на спътника, тъй като другата е труднодостъпна за подобен тип анализ.

Най-големият открит кратер се казва Ейткен и има диаметър от 2500 км, а дълбочината му стига до 8 км.