Робърт Кондит се опитал да излети към Венера през 1928г

Праисторията на космическите полети е пълна с луди учени. Част от техните усилия с довели директно до разработването на космически програми… други са имали доста по-странна съдба. Такъв бил случаят с Робърт Кондит, който построил ракета през 1928г и смятал да лети с нея от Балтимор до Венера.

Космическият кораб на Кондит бил 7-метров куршум от желязо и брезент. За построяването му помогнали братята му Хари и Стърлинг в Балтимор, откъдето трябвало да излети.

Ракетата била заредена с 50 галона бензин и имала осем стоманени тръби вместо ракетни двигатели. Няколкото пласта брезент били напръскани с лак, за да действат като изолация. Носът на ракетата се отварял, за да може да влезе пилот.

Вътре имало голям резервоар с кислород, запаси от храна и вода, няколко фенера и аптечка. Ракетата разполагала и с два прозореца, но нямало начин да бъде направлявана. Кондит планирал да уцели Венера като много внимателно се прицели от Балтимор при излитането. В носът на ракетата имало 8-метров парашут, който пилотът можел да избута, за да се приземи безопасно.

Робърт Кондит се опитал да излети до Венера през 1928г

Кондит бил изчислил, че ако ракетата излети и пътува с 40 000км/ч, щяла да се откъсне от земната гравитация на височина около 65км и да продължи точно към Венера.

За построяването на ракетата били нужни 8 месеца, след което била зареден с гориво и разположена на Морлинг авеню. Привлекателният, атлетичен Кондит изпълзял вътре и стартирал двигателите. Планирал да полети само на 400м, за „да я усети“.

Ракетата обаче така и не се отлепила от земята, макар да привлякла много зяпачи и дори линейка. Кандидат астронавтите решили, че имали нужда от допълнителна тяга, но това щяло да им струва поне $10 000 и в крайна сметка зарязали проекта.