Факти за професионалните бормашини

При модерните ръчни инструменти нерядко е трудно да поставим конкретна граница между любителския и професионалния клас. С бормашина, винтоверт или ъглошлайф от по-ниския клас могат да се извършат доста от дейностите, които доскоро бяха присъщи само на високата категория оборудване.

Но не всичко, разбира се. Когато говорим за професионална бормашина, имаме предвид, че този уред притежава свойствата да се справя с по-твърди повърхности, да пробива по-дълбоки отвори и най-вече – да работи по-дълго.

професионални инструменти

Издръжливостта е водещото качество

По-семплите инструменти са създадени да влизат епизодично в употреба. Добре е да има обикновена бормашина в килера на домашния майстор, когато се налага дребна поправка или не особено сложна конструктивна задача.

Инструментът е значително по-лек от професионалните си еквиваленти, с него се борави лесно и без особено натоварване. Но и не е направен така, че да издържа на продължителна работа.

Същевременно една професионална бормашина има осезаемо по-голямо тегло от любителските варианти. Някои модели надхвърлят 6 кг, но на пазара има и достатъчно добри опции, които са олекотени, но все така спадат към професионалния клас. А за да бъдат част от тази категория, уредите трябва да имат възможност за продължителна работа в рамките на няколко часа без сериозни прекъсвания.

За да се постигне това, необходимо е да се съчетаят много фактори. Професионалната бормашина задължително трябва да разполага със защита срещу прегряване и претоварване.

Освен това, налице при такива инструменти са и други предпазни механизми като прахоуловителни системи, предотвратяване на автоматично включване, масивна ръкохватка с противоплъзгащо покритие, осигуряваща стабилен захват.

Електроизолацията на уредите, също така, е от жизненоважно значение, като за целта се използват специално патентовани материали.

Професионалният уред се отличава с голяма мощност

Независимо дали става дума за ударна, или пробивна машина, мощност под 1000 вата, най-общо казано, може да се приеме за “любителска”. При търсене на професионална бормашина насочваме поглед към уреди в диапазона 1500-2500 W, в зависимост от спецификата на работата, за която са ни необходими.

Консумираната мощност, както и скоростта на оборотите, може да се регулира. При висококачествените модели се постига голям въртящ момент в ситуации, в които се изисква интензивна мощност.

Дълготрайната гаранция на някои от професионалните уреди (а при някои – и доживотна!) се дължи и на материалите, използвани за направата им. На преден план излиза здравината и качеството на металните части на уредите. За еталон в това отношение се смята използването на ванадиева стомана, а срещу корозионните процеси се преминава през хромиране или никелиране.

Инструментите от висок клас имат универсални функции

За всеки майстор е важно да притежава качествена професионална бормашина. Инструмент от висок клас не служи единствено за пробиване на отвори дупки – може да се ползва в ролята на винтоверт за завиване и развиване, като машина за шлайфане и дори за смесване на бои или цимент при поставяне на съответната приставка.

Ударните и пробивните бормашини са задължителни в инструментариума на професионалистите, които пробиват твърди повърхности – бетон, метали. Цената на висококачествените уреди очаквано е по-висока от тази на обикновените, но дълготрайният им срок на експлоатация несъмнено оправдава такава инвестиция.