Любопитни факти за отглеждането на марихуана

Cannabis sativa – това е растението, чиито разновидности са марихуаната и конопът. Психоактивна е само марихуаната заради високото си съдържание на тетрахидроканабинол. С отглеждането на коноп се цели друго – получаване на влакна, масло и семена.

Индустриалният коноп е позволена от закона селскостопанска култура в много страни от Европа и по света. Разрешение за отглеждане на коноп в България имат земеделски производители, които се задължават да спазват изискването това растение да бъде предназначено само за получаване на влакна и семена за храна, фураж и посев.

Канабис – отглеждане и ползи

С използвания от хилядолетия канабис са свързани редица любопитни факти, а честото отъждествяване на марихуаната и конопа и до днес предизвиква объркване у мнозина. Въпреки подобната форма и структура на стъблото и листата, погледнати внимателно двата типа канабис имат отчетливи разлики – конопът е по-висок и с по-тесни листа в резултат на вековна селекция.

Един от най-новите факти, свързани с отглеждане на марихуана, е откриването на завод за медицински канабис в Гърция в началото на 2023 г. Освен регламентирано отглеждане на канабис, което не е разрешено на всеки, в домашни условия може да се използва гроубокс технология за отглеждане на индустриален коноп. Доказано е, че той е полезен за укрепване на имунитета, за подобряване на концентрацията и др.

Векове наред човечеството е използвало това растение. Днес стремежът към екологични и биопродукти водят до истински бум в изучаването и разработката на продукти от канабис. Произвеждат се дрехи от коноп, въжета, гориво, специални хартии, строителни материали, козметика и етерични масла, хранителни добавки и много, много други.

ЕС официално включи индустриалния коноп в своя каталог на новите храни, а това, че не изисква пестициди и не ерозира почвата, прибавя още ползи към отглеждането му като земеделска култура.

Любопитни неща за марихуаната, които може би не знаете

Не всички хора знаят, че първият автомобил, изработен от Форд през 1941 г., е от коноп и е задвижван от конопен етанол. Или че канабисът и хмелът са от едно семейство, което означава, че джойнтът и бирата са братовчеди.

Ето още факти за марихуаната и конопа, които ще събудят любопитството ви:

  • Първото историческо сведение за употребата на марихуана с медицински цели е в китайската книга за лечебни растения на император Шен Нунг, живял около 2857 г. пр.н.е. и смятан за бащата на китайската народна медицина.
  • Марихуаната в Новия свят е внесена от Колумб през 1497 г.
  • Джордж Вашингтон – първият президент на САЩ, отглеждал на вилата си предимно канабис.
  • Известно е, че марихуаната била използвана в американската армия при разпити като серум на истината.
  • Вероятността да се развие зависимост към канабис е много малка. Едва 9% от хората, които я употребяват редовно, се пристрастяват. Освен това повечето от тях обикновено не използват други наркотици.
  • Много по-вредни за здравето от канабиса са цигарите, алкохолът и синтетичните наркотици.
  • 1961 е годината, в която ООН забранява не само притежанието и употребата, но и отглеждането на марихуана навсякъде по света.

Тези и други факти като невероятните му свойства показват какво важно място е заемал спорният понякога Cannabis sativa в живота на хората през вековете. Неслучайно известният астроном и физик Карл Сейгън твърди, че именно благодарение на канабиса в зората на човечеството е било постигнато развито селско стопанство, а то е първопричината за поява на цивилизациите.

Приложенията на индустриалния коноп са безброй и тепърва употребата му обещава да бележи растеж. Стотиците ползи, все по-масовото търсене, лесното отглеждане, добрата рентабилност и невисоките разходи за производството му са само част от причините, даващи отлична възможност за всички, решили да отглеждат това растение.