Интересна информация за лечение на гъбички по ноктите

От онихомикоза – гъбична инфекция по ноктите, страдат много хора. В началото поради липсата на дискомфорт обикновено не е нужно лечение, но при влошаване нокътят може да започне да се рони и да се отлепи.

Причини за поява на онихомикоза и симптоми

Като основна причина за инфекция като гъбички по ноктите се смятат различните гъбични патогени. Те могат да образуват цели колонии в нокътното ложе, най-вече на краката. Условието, което благоприятства развитието им, е наличието на топла и влажна среда. Затова е важно участъците между пръстите на краката да са винаги сухи. Някои периферни съдови заболявания, диабет или имуносупресия също могат да провокират онихомикоза.

Проблем като гъбички по ноктите на краката се забелязва веднага поради характерната им симптоматика. Настъпва обезцветяване на ноктите, те могат да придобият жълтеникав цвят, често се задебеляват. Възможно е да започне тяхното ронене и чупене или отделяне, което да причини болка при носене на обувки.

При изостряне на гъбичната инфекция и слаба имунна система, разпространението може да обхване и зони отвъд крака. Когато е налице дори и един от изредените симптоми, посещението при специалист дерматолог е задължително. След прегледа и необходимите лабораторни анализи той ще диагностицира проблема и ще определи подходяща терапия.

лечение на гъбички по ноктите

Лазерно лечение на гъбички по ноктите

Когато специалистът класифицира отговорната за инфекция гъбичка, чрез противогъбична диаграма ще може да установи към кои локални или перорални препарати ще бъдат податливи гъбичките.

Най-успешното лечение на гъбички по ноктите е с лазер, което обикновено се прилага в съчетание с локално лечение с или без използване на перорални лекарства.

Комбинираното лазерно лечение на онихомикоза е най-ефективно с помощта на дългоимпулсен лазер Nd:YAG, чиято енергия е безопасна. Уредът създава много микротерапевтични зони, насочени към конкретната област, които позволяват противогъбичните агенти да проникнат по-дълбоко в нокътната плочка, в ложето или матрикса. Преносът на топлина унищожава гъбичките, без да бъде засегната съседната тъкан.

Лазерното лечение е особено подходящо за хора, при които е противопоказно или неефективно прилагането на лекарства. При тях лазерната терапия е в комбинация с фототерапия и с локално приложено противогъбично средство.

Лечението на гъбички с лазер е процедура без странични ефекти, не изисква период на възстановяване и пациентът веднага може да продължи с ежедневните си задачи.

Предимствата на лазерната терапия, в сравнение с останалите методи на лечение, са:

  • Извършва се за кратко време;
  • Процедурата не е опасна;
  • Не са необходими постоянен мониторинг и интензивни грижи;
  • Дискомфортът е минимален, след процедурата леката болка отшумява за около 30 мин.

Нелекуваните гъбички могат да доведат до хронично състояние, а локалните лечения не проникват на голяма дълбочина в нокътното ложе и в матрикса като лазерните лъчи. Пероралните лекарства са умерено ефективни и може да предизвикат нежелани ефекти. И едните, и другите, при комбиниране с лазерна терапия, ще доведат до успешни резултати, макар че използван самостоятелно, лазерът е достатъчно ефективен.

Специалистите съветват за намаляването на риска от онихомикоза да се носят удобни обувки и да се избягват травми на ноктите. Сухите крака и използването на индивидуални ножички и нокторезачки са също сред превантивните мерки за предпазване от гъбична инфекция.