9 любопитни факта за растенията

Има много невероятни факти за растенията. Те са крехки и разнообразни по вид и свойства, същевременно са изумителни природни творения. Техният таен свят е неизвестен за много хора. Растенията са много по-комплексни организми, отколкото повечето от нас си мислят. Те могат да танцуват, пеят, да избягват хищниците и още много неща. Ето и едни от най-невероятните факти за тях:

Ако говорите на растенията си, те ще пораснат по-бързо

Биолозите твърдят, че ако говорите на растенията си те ще растат по-бързо, а тези които сте посадили от семки, по-бързо ще покълнат. Това е твърдение на биолозите в списание Екология. Те предполагат, че растенията общуват, чрез нано метрични вибрации. Така например, семената чили покълват по-добре, когато растат на едно място с босилек.

Растенията могат да пеят и да правят музика

Невероятно, но факт – растенията могат да пеят и танцуват наистина. Те могат да композират и музика, която е изключително релаксираща. Това е установено от учени ботаници, изследващи растенията от 1975 година насам. В западна Италия ботаниците експериментират с растения от различен вид, за да установят уникалните им способности. Те имат специални устройства,  чрез които записват реакцията на растенията към тяхната обкръжаваща ги среда и как те комуникират с нея. Тези записи са своеобразна мелодия и песен.

Растенията извършват точни аритметични калкулации, за да избегнат умирането си от глад през нощта

За да не умрат от глад, растенията имат точно толкова запаси за през нощта, колкото са им необходими. Как обаче изчисляват колко време е това? Ами, чрез строги аритметични изчисления, колкото и да ни е странно. Това са доказали учени биолози, като едно от най-новите открития в ботаниката. За да си набавят растенията необходимите вещества трябва да се използва подходяща почва и субстрати.

Растенията не харесват шума, предизвикван от хората

Редица изследвания на биолози и ботаници сочат, че птиците и другите животни променят поведението си при наличие на шум от машини или хора. Но този шум, създаден от хората, не засяга само животните, но и растенията. Определени видове растения са изключително засегнати именно от този шум, понеже унищожава техните репродуктивни способности.

Растенията усещат опасността и са способни да избегнат срещата с хищник

За това твърдение са изучени поведението на подводните видове, като зоопланктона и фитопланктона. Фитопланктоните са микроскопични морски растения, които имат способността да се движат към светлината и да усещат хранителните вещества. Те имат уникалната способност да усетят появата на зоопланктон и да избегнат фаталната среща с него.

Растенията са способни да взимат сложни решения

Този невероятен факт за растенията е много впечатляващ. Учените от университета в Гьотинген са изучавали поведението на растението берберис. Те са установили, че за да се предпази от инфекция с паразити, растението изхвърля семената си. Също така структурната памет на това уникално растение разпознава външна и вътрешна среда и реагира на промени.

Растенията, които светят, могат да бъдат използвани, като източник на електричество

Въпросите, които си задават учените изследователи на растения са: Биха ли могли светещите дървета да заменят в бъдещето уличните лампи, а растенията да се превърнат в източник на електричество? Редица биолози са заинтригувани именно от тази функция на растенията. Те смятат, че при минимални структурни промени в генетичния им код, растенията биха се превърнали в естествени източници на енергия.

Всяко растение крие в себе си скрита карта

Докато ботаниците се чудели защо розата има заоблени листа на цвета, а листата по стеблото и са по-заострени, открили нещо уникално. Те установили, че формата на цветните листчета зависи от скрита карта в техните цветни главички. Определено е сигурно, че листата и цветовете на едно растение са оформени по различен начин, защото изпълняват различни функции.

Древната култура тютюн може да помогне да се отглежда храна в космоса

Това растение се нарича никотиана и расте традиционно в Австралийската пустиня. Именно в него ботаниците откриват гени, чрез които е възможно да се отглежда храна в космоса.