Капучиното е кръстено на одеждите на монасите капуцини

Думата „капучино“ идва от латинското „Caputium“, по-късно взето от немския и превърнало се в „kapuziner“. На италиански е умалителна форма на „cappuccio“ и означава „качулка“ или нещо, което покрива главата.

Името на известната напитка всъщност идва не от качулката, а от цвета на робите, носени от монасите и монахините от ордена на капуцините. Червено-кафявият цвят е доста отличителен и често е наричан „капуцин“ през 17-и век в Европа.

Капуцинските монаси са избрали цвета и дизайна на своите дрехи през 16-и век, вдъхновени от запазените одежди на Франциск от Асизи от 13-и век. Дългите и заострени качулки били характерни и скоро донесли на монасите прякора „капуцини“ (носещи качулки).

Капучиното е кръстено на одеждите на монасите капуцини

Думата „капучино“ в италианския не се споменава преди 20-и век, но немската „kapuziner“ навлиза като напитка от кафе през 18-и век в Австрия. Напитката е представлявала кафе със захар, яйчен белтък и сметана. Използването на прясно мляко в кафето по заведенията е нов феномен и навлиза с появата на хладилниците през 20-и век.