Любопитни факти за чесъна

Чесънът е отдавна познат и често използван луковичен зеленчук заради полезните му свойства. Смята се, че хората започват да го отглеждат преди  хиляди години, а за негова родина се посочва Средна Азия.

Още древните египтяни, според  Херодот, са консумирали чесън. Особено често е присъствал в менюто на тези, които работели по строежа на пирамидите. Египтяните вярвали, че чесънът им дава сили да се справят с изтощителната работа. Освен това се ползвал като лекарство при ухапване от змия и като част от сместа за мумифициране на мъртвите. Лечебните му свойства намират приложение в древногръцката и тибетската медицина.

чесън

сн.: Pixabay

Древноримският поет Вергилий също свидетелства за употребата на чесъна като средство, подновяващо физическата сила и издръжливост, а в Галия натърквали със скилидка чесън устните на новородено бебе в кралското семейство. Това се правело с цел предпазване от уроки.

Според някои полезното растение /зеленчук/ се споменава и в древногръцката митология като защитник от магии. Хермес дал вълшебна билка на Одисей, която да го предпази от магьосниците по дългия му път към дома.

Изсушени стръкове от чесън били носени като амулет в Древна Гърция и Рим. По-късно, в Средновековието, също е известно приложението му като гонител на зли сили и вампири.

В Азия чесънът се славел като силен афродизиак, затова е бил забранен от монасите.

Съвременната наука се съгласява с повечето от приписваните на чесъна свойства, като все още не е изследван изцяло неговият потенциал. Сигурно е обаче, че той унищожава вирусите и бактериите на редица заболявания, борейки се успешно с инфекциите, които причиняват.

Ако трябва да го сравним със съвременно лечебно средство, то чесънът би бил широкоспектърен антибиотик. Високите концентрации на множество витамини и микроелементи в състава му се справят с широк кръг от инфекции. Той съдържа витамините  В1, В2, В6, А, С, както и хранителните вещества: манган /73%/, мед /33%/, селен /26%//, фосфор /22%/, желязо /21%/, цинк, калций и магнезий.

Важно е да се отбележи, че според аюрведа учението, трябва да избягваме чесън и лук в храната, защото те убиват полезните бактерии в храната. Чесън и лук трябва да ядем, само когато сме болни, като лекарствено средство. По тази причина всички ведически ястия се приготвят без лук и чесън.