Любопитни и малко известни факти за 7 животни

  1. Котка

Още от Средновековието, известният бозайник е бил считан за приятел на вещиците – именно за това на определени празници котките са били изгаряни живи, а понякога и хвърляни от сгради с голяма височина. В днешно време не ни е известно да има подобни практики, но котките продължават да се свързват с вещерството, а специално за черните от тях се говори много около Хелоуин.

  1. Обикновен делфин

Морският бозайник от разред Китоподобни живее между 25 и 35 години, може да развие скорост до 40 км. в час и винаги поддържа постоянна телесна температура. Последният факт премахва възможността обикновеният делфин да хване грип и да се чувства неразположен.

  1. Императорски пингвин

Като заговорихме за продължителността на живота на обикновения делфин, нека да видим каква е тя при императорския пингвин.

Той живее около 20 години, но се намират и сведения, според които може да достигне и до 45-годишна възраст, тоест в общия случай да надживее обикновения делфин. Тъжен, но важен за споделяне факт, във връзка с поуките, които трябва да си направим за отношението ни към животинските видове е, че императорските пингвини са били убивани заради мазнината им в средата и в края на миналия век.

  1. Бяла мечка

Вероятно ще се изненадате като разберете, че бялата мечка (най-големият сухоземен хищник на земята), въпреки своето едро тяло и лесно забележимо наднормено тегло, може да тича със скорост около 40 км/час, а средната скорост, с която се движи, е 3 – 6,5 км/час. Освен това, хищникът умее да плува и традиционно се гмурка с отворени очи в ледовитата вода, далеч от брега. Това несъмнено превръща бялата мечка в една атрактивна спортна натура в животинския свят.

  1. Пудел

Интелигентното и жизнерадостно куче се поддава лесно на обучение. Но не това е интересният и малко познат факт, който искаме да ви споделим. Знаехте ли, че има най-различни идиоми с думата “пудел”? Тази порода кучета идва от Германия, затова в немския език се среща в много фрази. Представяме ви няколко такива немски фрази и техния буквален превод на български език:

„aufpudeln“ – прави се на пудел – „кипри се“
„pudelnass“ – мокър като пудел – „мокър до кости“
„pudelnackt“ – гол като пудел – „гол като пушка“
„pudelwohl“ – благ като пудел – „тихата вода е най-опасна“

  1. Морско конче

Нека да се върнем на морската и океанска животинска тематика с морското конче.

Шокиращ факт е, че въпреки липсата на каквито и да било академични изследвания или медицински проучвания, в традиционната китайска медицина е широко разпространена консумацията на морски кончета! Според китайците, те са полезни за симптоми и здравословни проблеми като хриптене, импотентност и други. Въпреки това, според нас, медикаментозното лечение си е за предпочитане…

  1. Комодски варан

Завършваме както започнахме: с нещо наистина малко познато, интересно и със сигурност – изненадващо.

През далечния 17 век, престъпници били изпратени на заточение на остров Комодо от султана на Сумбава. По-късно те сигнализирали за наличието на огромни гущери, които нападали хората и били изключително опасни. Понеже комодските варани приличали на дракони, престъпници ги наричали именно по този начин. Тогава обаче никой не вярвал на разказите за гигантските гущери – затова те били открити чак в началото на 20 век. Струва ни се обаче, че към настоящия момент, едновремешните “дракони” трябва да бъдат взети насериозно…