Дони Йен от „Ип Ман“ е един от най-изкусните майстори на бойни изкуства в света

Дони Йен, който играе Ип Ман в световноизвестната филмова трилогия, е един от най-добрите бойци в света. 52-годишната екшън звезда е многократен шампион от световното първенство по китайски бойни изкуства. До голяма степен благодарение на него традиционното китайско бойно изкуство винг-чун става изключително популярно. Поради големия интерес стотици нови школи са открити в Китай и други части на Азия.

Дони Йен популяризира също смесените бойни изкуства (MMA) в Китай и хореографира много от бойните сцени във филмите си. Той владее отлично много различни видове бойни изкуства, сред които тайдзи цюан, бокс, кикбокс, джийт кун до, хапкидо, таекуон-до, карате, муай тай, борба, бразилско джиу джицу, джудо, винг-чун и вушу.

Дони Йен е бил буен тийнейджър поради огромните очаквания и натиск от страна на родителите му. Майка му е основател на Китайския изследователски институт по вушу, а баща му – учител и музикант. Дони се включва в улична банда в Бостън и още като младеж обменя познания по бойни изкуства с хора от различен произход, което му помага да се превърне в особено умел боец.

tumblr_nw291amaf91syv3zao1_1280

В един популярен от младежките му години случай, Дони се сбива с голяма банда, която прави неприлични подмятания по адрес на тогавашната му приятелка. След впечатляващ бой, той побеждава и вкарва осем от членовете на бандата в болница.

Популярни звезди като Джеки Чан и Джет Ли признават, че Дони Йен е един от най-добрите бойци в света.

По време на снимките на „Ип Ман 3“ снимачният екип се опасявал, че Майк Тайсън ще зареже хореографията и ще започне да удря наистина Йен. Точно Тайсън обаче чупи единия си пръст, когато ударът му е блокиран с лакът. Боксьорът тежка категория многократно признава, че Дони би го размазал в истински бой.

Дони Йен е считан за един от най-добрите екшън хореографи в света и е канен да работи по някои от най-известните холивудски продукции.