След ареста на Уилям Пикард и Клайд Аперсън световният пазар на ЛСД  се срива с 90%

През 2000г лабораторията на Уилям и Клайд е преместена без тяхното знание от информатора Гордън Тод Скинър, който притежавал имота, на който се намирала тя. Той съдейства на властите и преди това ги пуска да огледат, след което те успяват да получат заповед за обиск.

Когато Уилям и Клайд отиват да преместят лабораторията от мястото, където я е закарал Гордън, властите ги проследяват и изпращат един патрул да ги спре, уж за рутинна проверка. Двамата обаче веднага разбират, че нещо не е наред и Уилям, който е маратонец, успява да избяга в гората и е заловен чак на следващия ден.

Уилям Пикард

Уилям Пикард

Управлението за борба с наркотиците открива едва 160гр ерготамин при ареста, но Гордън Скинър твърди, че от лабораторията е излизал по килограм ЛСД на всеки пет седмици. От това количество могат да бъдат получени около 10 милиона дози, които Уилям и Клайд са продавали за около $3 милиона, а цената им на улицата е надхвърляла $40 милиона.

В един момент Уилям оперира с милиони в холандкси гулдени, канадски и американски долари. Трупа толкова много пари, че предпочита да му се плаща единствено с 1000-доларови банкноти, за да не разнася куфарчета с пари.

След като са арестувани за най-голямото незаконно производство на ЛСД в света, Уилям и Клайд са съдени и признати за виновни. Смята се, че след ареста им LSD почти изчезва от нелегалния пазар.

Клайд получава 30-годишна присуда без право на предсрочо освобождаване, а Уилям – две доживотни присъди.