Бананите са радиоактивни

Бананите са естествено радиоактивни заради факта, че съдържат големи дози калий. По-специално съдържат калий-40, който е радиоактивен изотоп.

Всъщност радиоактивността на бананите е довел до установяването на единицата BED: това е средното количество радиация, на което е изложен човек при изяждането на един банан. Тази единица често се използва, за да се обясни относителната опасност от различни източници на радиация – например радиацията, изпускана от един модерен ядрен реактор. Това количество обикновено е много малко – милионна от милионната от 1 кюри. Понеже е трудно да се придобие представа за толкова малка единица, въведен е банановият еквивалент, за да се представи по разбираем начин дали определено количество радиация е вредна или не.

Например, ако живеете на 15км от АЕЦ, ще сте изложени на радиация, равна на тази, която приемате с изяждането на един банан.

Преди да се откажете от бананите, трява да поясним, че са нужни около 100 рема радиация, за да се разболее човек (1 рем = количеството йонизирана радиация, чиито биологичен ефект е равен на този от една рентгенова снимка). Имайки предвид, че дори да ядете по един банан всеки ден в продължение на година ще сте погълнали 3.6 милирема, ще трябва да изядете около 10 000 000 банана, за да достигнете 100 рема.

Не само не трябва да спирате бананите, но и не бива да се притеснявате, ако сте в близост до ядрен реактор. Всъщност проучванията показват, че тези изключително малки количества радиация от космоса, бананите и т.н. може да са полезни за тялото.

Бонус факти:

  • Ако живеете на голяма надморска височина, годишно сте изложени на 50-70 повече милирема радиация, отколкото на морското равнище.
  • Средно човек се излага на около 360 милирема радиация годишно, като повечето идва от слънцето, почвата, скалите и други естествени източници.
  • При около 100 рема (около 10 милиона банана), ще получите лъчева болест. Ранните симптоми са подобни като тези на грипа.
  • При около 200 рема ще получите увреждания на храносмилателния тракт, от което ще повръщате кръв и ще ви боли корема. Ще се увреждят и бързо размножаващите се клетки като червените кръвни телца, репродуктивните клетки и т.н. Започвате да губите косата си перманентно.
  • При около 300 рема имунната система на тялото се уврежда перманентно.
  • При около 400 рема имате 50% шанс да умрете в рамките на 60 дни, ако не получите незабавно лечение.
  • Други радиоактивни храни са картофите, слънчогледовите семки, повечето ядки (от тях най-радиоактивни са бразилските орехи).