Скоро шоколадът ще свърши

Светът върви към „шоколадов дефицит“.

Пазарът на какао е по-голям от всякога, защото все повече търговци от развиващите се страни го купуват. Неефективните методи за отглеждане обаче означават, че скоро търсенето ще надмине предлагането.

Средностатистическия западен потребител изяжда около 286 шоколадови блокчета годишно – в Белгия обаче ядат доста повече.

За 286 шоколадови блокчета, производителите трябва да засади 10 какаови дървета, за да получи нужните какао и масло – основните съставки за производство на шоколад.

От 90-те години насам повече от милиард души от Китай, Индонезия, Индия, Бразилия и бившия Съветски съюз са навлезли на пазара с какао.

Скоро шоколадът ще свърши

Докато търсенето се повишава, предлагането не успява да го настигне и запасите от какао се изчерпват бързо.

За разлика от други култури, чието отглеждане се възползва от модерните, високоефективни методи на култивиране и различни техники за реализиране на генетичния потенциал, повече от 90% от какаото по света се произвежда от малки ферми, разчитащи на методи, които не са се променяли от стотици години.

Има сведения, че в Кот д’Ивоар, най-големият производител на какао в света, фермерите вече прибягват до нелегалното унищожаване на защитени гори, за да отговорят на търсенето.

Някои специалисти смятат, че през следващите няколко дни ще наблюдаваме дефицит на шоколад от порядъка на 100 000 тона годишно.

Все още обаче има надежда. Фермери в Южна Америка разработват нови методи за отглеждане на какао, които може би ще решат този проблем.