Интересни факти за поставянето на импланти

Имплантацията е уникален метод, който единствен дава възможност за пълно възстановяване на зъбите. Класическото дентално имплантиране преминава основно през два етапа. Първият е имплантацията на изкуствен корен, последван от същинското протезиране. Продължителността на имплантацията не е малка, но пък се компенсира от пълното възстановяване на дъвкателните функции и красивата усмивка, на които преминалият през процедурата пациент ще се радва дълго време.

Да разгледаме етапите стъпка по стъпка.

Подготвителен етап

Теоретично инсталирането на зъбни импланти е хирургична намеса, при която се поставя чуждо тяло в челюстта. Ето защо и задълбочената подготовка е от такова съществено значение. Понякога тя отнема до няколко седмици, защото е много важно да специалистът да определи дали имплантацията е възможна, или не. Обикновено подготвителният етап включва визуален преглед при зъболекаря и преглед от терапевт, включително провеждане на необходимите тестове, в случай че пациентът има оплаквания или проблеми с други заболявания. По преценка на терапевта, пациентът може да се насочи и към допълнителна консултация с други специалисти като кардиолог, невролог, алерголог, ендокринолог и други.

зъболекар

Когато се възстановяват зъбите от горния ред, посещението при оториноларинголог е задължително. На този етап е важно да се проведе и общ преглед на пациента, защото, при наличие на заболяване, неоткрито навреме, може да възникнат известни усложнения и то не само при самите хирургични намеси, но и след като коренът вече бъде присаден.

Опасно е да се пренебрегват препоръките на зъболекаря и да се неглижира щателният преглед от всички специалисти, назначени от терапевта, защото последиците могат да са сериозни. Известно е например, че пушенето и консумацията на алкохол влияят негативно върху горната част на импланта, което би могло да провокира възпаление на надкостницата.

Времето, през което трае подготвителният период, зависи от състоянието на устната кухина и наличието на определени заболявания у пациента. Ако не са налице някакви противопоказания, подготвителният процес трае не повече от седмица.

При нужда от премахване на зъби, той обаче може да се проточи и до 1-2 месеца.

Диагностициране

За идентифицикация на анатомичната структура на костта и качеството ѝ се прилагат различни диагностични методи като рентгенова снимка например. Тя дава подробна картина на областта, която е оперирана, за да се проучи добре състоянието на костта, корените и съседните зъби.

Възможно е да се направи и ортопантомограма, представляваща панорамно изображение на областта на челюстта. Благодарение на нея, лекарят получава подробна информация за обема и структурата на костната тъкан. Друго изследване е така наречената компютърна томография. При нея се получава триизмерно изображение за по-подробна информация на плътността на челюстната кост и обема ѝ.

Поставяне на имплантите

Процедурата по поставяне на имплантите обичайно не трае дълго.

Имплантацията на корена отнема от 30 до 50 минути и се провежда в няколко стъпки:

Подготовка на костта

За да се подготви костта, зъболекарят разрязва венеца и надкостницата, използвайки скалпел или лазер, а след това го ексфолира. Отворената част се подготвя и лекарят извършва маркировка със сферичен нож, за да оформи имплантното легло. Понякога не се налага обработка на костта, а е нужно единствено отлепване на лигавицата.

Пробиване

Първо, зъболекарят пробива тесен канал с размер от около 2 мм, точно съвпадащ с дължината на импланта. Дължината се проверява с дълбокомер, преди да се направи постепенно разширяване с помощта на специални дентални свредла. Ширината на всеки следващ пробив следва да се повиши с не повече от 0,5 mm. За прецизиране на този процес най-често се ползва предварително подготвен шаблон.

Завиване на импланта

За монтаж се използва специално устройство, върху което е фиксиран метален корен. Той се завинтва в образувания отвор, на 0,5 мм под гребена на алвеоларната кост. След това той се отвива и следва фиксиране на импланта с винтова капачка.

Зашиване на венците

След завинтването на демпфериращия елемент, клапата на лигавицата и надкостницата се връща на място, за да покрие изцяло повърхността на импланта. Наранената тъкан се зашива с хирургични конци.

Статията стигна до вас благодарение на дентална клиника IG Dental в град София.