Статуите на Великденския остров имат тела

Огромните каменни глави на Великденския остров са световноизвестни, но има нещо, което малцина са виждали: статуите всъщност имат тела, закопани дълбоко в земята.

Археолозите са документирали 887 статуи, известни още като моаи, но на острова има поне 1000. Повечето са издялани от вулканична скала между 1100 и 1680г и са високи до 10м.

Телата на статуите може да са новина за мнозина, но всъщност това не е толкова нова находка. Снимки на разкопки на статуите започнаха да се появяват през 2012г, а археолозите са спекулирали за телата още отпреди 100 години.

Има около 150 статуи заровени до рамената по склона на вулкан – това са най-известните и най-красивите моаи, които често виждате на снимките и картичките. През 2010г снимки от разкопки, водени от Джо Ан Ван Тилбърг разпалиха онлайн интереса към липсващите половини на тези древни статуи. Всъщност масовият интерес към находката срина сайта на великденските статуи след като го посетиха три милиона души.

Моаите имат тела

Работата на Тилбърг, започнала през 2000г, бележи първия път, когато моаите са разкопани от научен екип, който документира подробно процеса.

Макар значението на статуите все още да остава загадка, смята се, че моаите са направени в чест на предшествениците на местните. Вероятно са издигали нова статия всеки път след смъртта на някой значим човек.