Умна автомобилна технология „вижда“ пешеходци в тъмното

Технология за допълнителна защита при спиране и при евентуален сблъсък с пешеходци представя автомобилната компания „Ford”.

Компанията внедри в новите си автомобили система за помощ преди сблъсък. Тя се отличава с това, че може да разпознава хора или големи обекти, които са на пътя на колата. При липса на реакция от страна на водача, системата предупреждава водача чрез звукови и визуални сигнали, след което сама задейства спирачките.

пешеходец

Pixabay

С тази технология „Ford“ цели да се намалят тежките катастрофи и ако е възможно, да допринесе за тяхното избягване. Животоспасяващата система може да функционира при развита скорост до 80 км/ч, при по-висока  става неефективна. Информация за случващото се пред колата се осъществява от камера на предното стъкло и вграден радар в предната броня.

Технологията за разпознаване действа и при много намалена видимост, например през нощта. Тя прави по 30 снимки в секунда, което позволява за идентификацията на обектите пред автомобила. Фирмата дори провежда собствено проучване, при което установява, че над 80 процента от мъжете и жените шофьори се страхуват да не прегазят пешеходец в тъмните часове на денонощието. С направеното нововъведение в автомобилите от тази марка шофьорите могат да бъдат малко по-спокойни.

Освен грижа за пешеходците автомобилната компания предоставя на своите водачи допълнителна мощност при аварийно спиране. Това става чрез функцията „Авариен спирачен асистент“, която съдейства за постигане на максимална спирачна ефективност при създала се аварийна ситуация, в която трябва да действате бързо. Спирачният асистент се задейства посредством  функцията ESP, която изчислява натиска, упражнен от водача върху спирачките, и при нужда го увеличава.