11 Любопитни факти за сапуна

В тази статия ще откриете няколко изключително любопитни факти за сапуна, който освен че използваме за почистване на жилището ни, е един от основните козметични продукти, които използваме за ежедневните си разкрасителни процедури.

Ето и фактите:

 1. Първите сапуни са творение на египтяните. За това свидетелстват надписи върху глинени плочи, датиращи от 2800 г. пр. н. ера. Удоволствието да се къпеш и да се радваш на меката пяна от сапуна, направен от животински или растителни мазнини, съвсем не е било чуждо на египтяните. Комбинирайки мазнините с алкални соли, те създават това универсално измиващо средство, което всички ние използваме и до днес.
 2. Специалистите твърдят, че добрият сапун е мек, с бял цвят и без аромат – такъв е глицериновият сапун. Всеки сапун, с различен от белия цвят, може да стане причина за алергии и кожни раздразнения, поради наличието на оцветители. soap bar
 3. Не мислете, че сапуните, които не се отличават с особено силен аромат, нямат добавен парфюм. Той може да бъде част от състава на сапуна, но да не се усеща. Хората с астма и алергии обаче няма как да не усетят наличието му.
 4. Освен, че се ползва ежедневно от всяко домакинство, огромни количества течен сапун се използват в текстилните фабрики, металургичните заводи и медицината.
 5. Добре е да се знае, че сапунът уврежда вълнените тъкани, поради алкалното действие, което има върху тях.
 6. През 19-ти век, мошеник на име Джеферсън Смит се сдобива с прякора „Сапунения“, поради съмнение, че е укривал пари в опаковките на сапуни.
 7. Погрешно е мнението, че сапунът може да помогне за разрешаването на проблеми, свързани с пъпки и акне по лицето и тялото. Напротив, той разрушава защитния водно-липиден слой на кожата и това може да доведе до допълнителни възпаления и разпространяване на бактериите, които са причинили акнето.
 8. Прекалено честото миене на ръцете със силни антибактериални сапуни води до изсушаване на кожата и отмива естествения защитен слой, който ръцете ни притежават.
 9. Според изследователи, няма значение дали ръцете се мият със студена или топла вода и дали миенето става с обикновен или антибактериален сапун. Измиващият ефект е един и същ.
 10. Смята се, че върху сапуна не се натрупват бактерии, но все пак, не е добре той да се съхранява в банята. Тъй като това място е влажно и топло, има голяма вероятност от поява на плесени и бактерии, което ще влоши качеството на продуктите.
 11. Изборът на сапун обикновено се свежда до предпочитанията към определен аромат и вид сапун, но съществуват компании, които създават сапуни според зодиакалния знак. Предвидливите производители са се посъветвали с астролог, за да създадат подходящи сапуни за всяка една зодия. Сапуни със свежи аромати са отредени за Водолей, Везни и Близнаци, а флоралните за Риби, Скорпион и Рак, сладките аромати са за Телец, Козирог и Дева, а тропическите за Овена, Лъва и Стрелеца.