Защо вярваме в конспирации? Психолозите обясняват

Няма нищо по-хубаво от добра теория на конспирациите, която да даде отговори на въпросите ни във времена на несигурност.

Теориите на конспирациите съществуват откакто съществуват и хората. В наше време обаче те стават все по-разпространени и психолозите започват да се интересуват все повече от тяхното разпространение и начините, по които влияят върху хората.

Според едно изследване над група хора, се установява, че човек, който вярва в дадена теория на конспирациите има следните черти на характера: изпитва недоверие към конвенционалното, ниско ниво на сътрудничество с останалите, с обществото, с държавата и фокус върху собствените си интереси.

Хората, които вярват в конспиративни теории имат нужда да се открояват от останалите, да бъдат уникални или поне случващото се с тях да бъде уникално. Това е така, защото конспирациите представляват нещо нетрадиционно, базирано на оскъдна информация, която се знае от малък на брой хора.

Най-известните теории на конспирациите се отнасят до тайни общества и организации, които управляват живота ни, парите ни, държавите ни. Информацията за тях е много малко и не е достъпно за всички. Влизането в редиците им е трудно и е само за привилегировани.

Когато пред очите ни се разкрива конспиративна теория, ни се чувстваме специални, а това предизвиква положителни емоции. Чувстваме се по-важни, защото пред нас е разкрита тайна известна на малко хора.

Друга характерна черта за хората, които вярват в конспирации е нарцисизмът. Много често нарцистичните натури са социално изолирани от повечето хора, няма кръг от приятели, с които да говорят и като цяло нямат нормален социален живот като останалите.

В някои по-крайни форми тези хора са асоциални, изцяло отчуждени от обществото. За тях е по-лесно и дори необходимо да отхвърлят конвенционалните обяснения, които се предлагат от мейнстрийма. Те не приемат легитимността му и се обръщат към различни групи, които им дават чувство за принадлежност, но в същото време ги отчуждавате още повече.

Трета група хора включва онези, които се чувстват безпомощни пред случващото се, загубили са контрол над ситуацията. Конспирациите им дават чудесен повод да обвиняват друг за своите неволи. В тях те намират обяснение за хаоса, който ги заобикаля и внасят своеобразен ред в ежедневието им.

21 век и навлизането на Интернет във всяка сфера от живота ни като че ли увеличи многократно не само конспиративните теории, но и хората, които вярват в тях. Те са и чудесна почва за развитието на всякакви групи, които да ги разпространяват. Защото конспирацията не почива на факти. Тя е свързана с хората – създава се от тях и се подхранва от тях. Затова и конспирациите ще съществуват докато съществуват и хора, които искат, могат или имат нужда да вярват в тях. Чудесен пример е разразилата се пандемия от COVD-19 и връзката ѝ с парите на Бил Гейтс, американските военни (любими главни герои на много от теориите на конспирациите), както и навлизането на 5G технологията.