Интересни факти за моретата и океаните

Известен факт е, че по-голямата част от земната повърхност е покрита с вода. В същото време обаче сме толкова съсредоточени върху земята и какво се случва на нея, че не обръщаме особено внимание на тази, по-голяма част от планетата. Със сигурност сте чували много неща за моретата и океаните, но това, което е още по-сигурно е, че има още много, които не сте чували. Нека видим някои от очарователните мистерии, с които е известен Световния океан.

Много малка част от океаните и моретата са всъщност изследвани

Има данни, че само около 5% от Световния океан е изследван. Учените все още не могат да покрият цялата му необятност.

Най-дългата планинска верига

А чували ли сте, че най-дългата планинска верига се намира под водата? Не? Средноокеанският хребет се намира почти изцяло под водата и се разпростира на площ от повече от 60,000 километра в Атлантическия океан. Целият мащаб на хребета е разкрит едва през 1950г.

Естествено, подобни хребети, но с по-малки размери има във всички океани.

Непознати видове

Докато животинските и растителни видове на земята са малко или повече известни, това не се отнася за тези, които живеят в моретата и океаните. Учените постоянно откриват нови и нови видове, които живеят по океанското дъно.

Най-големият производител на кислород

Всички сме чували, че тропическите гори са белите дробове на планетата, които поглъщат въглеродния диоксид и го превръщат в кислород. Смята се обаче, че между 70 и 80% от кислорода, който дишаме се произвежда от морските водорасли.

Подводен музей

Моретата и океаните са едни от най-богатите на артефакти музеи. Десетки хиляди плавателни съдове са корабокруширали през вековете и са оставили на дъното безценния си товар. Водолазите откриват произведения на изкуството, статуи и много, много злато.

Подводни езера и реки

Знам, звучи малко налудничаво, но е факт, че такива съществуват под водата. Това става възможно благодарение на комбинацията от солена вода и водороден сулфит, което прави водата по-гъста.

Вулкани

Знаете ли, че повечето активни вулкани са под водата? Най-много такива могат да бъдат открити в Южния Пасифик – 1133 вулкана.

Средиземно море

Средиземно море се появява преди около 5 милиона години. Преди това тази област е била суша, но когато Атлантическият океан настъпва и прелива през Гибралтарския проток, успява да потопи под вода цялата територия, която днес познаваме като Средиземно море.

Опасности

Колкото по-дълбоко се спускате към морското или океанското дъно, толкова повече се увеличава напрежението. Да вземем за пример Марианската падина, най-дълбоката част от планетата. Ако успеете да стигнете до дъното, ще имате чувството, че отгоре ви натискат няколко презокеански лайнера.

Не е добра идея също така в една отдалечена част от Тихия океан, някъде между Баха Калифорния и Хавай. Това е мястото, което учените наричат Кафенето на белите акули. Там се събират и изкарват доста време белите акули от района, които, при топло време се отправят обратно към бреговете.

Море или езеро

Има някои водни басейни, които съдържат в наименованието си името море. Но… те са всъщност езера. Соленоводни, но все пак езера. Такива са Мъртво море, Каспийско море и Аралско море.

Ето и един интересен факт за Аралско море. Преди години това беше четвъртото най-голямо езеро в света. Днес то е загубило 90% от водите си заради изградените напоителни системи от съветски хидро и агроинженери.